Zeytin pamuklu biti ile mücadele yöntemleri
Zeytin pamuğu biti, zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde çok yaygın bir parazittir. Bu parazit zeytinler için bir zararlıdır. Daha çok kıyı bölgelerde ve yüksek bağıl nem ile ilişkili ılıman su kaynakları ile karakterize edilen bölgelerde daha sık bulunur. Zeytin pamuklu biti zeytin dalları üzerinde yoğun bir istilaya uğratabilir.
Zeytin pamuğu bitinin yoğun istilası, özellikle çiçeklenme döneminde zarara neden olabilir ve o yılki zeytin üretimini – verimini etkiler. Bu zararlı parazit, hasar riskini sınırlayan çok sayıda düşmanca böcek tarafından kontrol ediliyor. Ancak, organik zeytin yetiştiriciliğinde izin verilen ürünlerde söz konusu olduğunda müdahale etmek için onu nasıl tanıyacağınızı bilmek ve varlığının etkilerini nasıl değerlendireceğinizi bilmek önemlidir. Müdahale için zeytin pamuklu biti ilacı kullanılır.
Zeytinli pamuk bitinin tanımını, biyolojik döngüsünü, zeytin ağaçlarına verdiği zararı ve uygun biyolojik savunma stratejilerine bir göz atalım.
Zeytin pamuklu biti nedir?
Zeytin pamuklu biti, Psillidae familyası takımına ait bir böcektir. Zeytin pamuklu bitinin morfolojik özellikleri:
- Yaklaşık 3 mm uzunluk
- Başlangıçta açık yeşil olan, zamanla kahverengiye dönüşen tıknaz gövde
- Sarımsı kafa
- Erginlerde kırmızı renkli gözler
- Dinlenme konumunda vücudu bir çatı gibi saran kanatlar
- Yumurtaları 0,3 mm
- Silindirik şekil
Zeytin pamuklu bitlerinin karnın arka kısmında, bol miktarda pamuksu pul salgılayabilen bezler vardır, bu nedenle bu türün adı buradan gelir.
Zeytin pamuklu bitin biyolojik döngüsü
Zeytin pamuklu bitleri, kışı yetişkin olarak ağacın bitki örtüsünde geçirir. Özellikle küçük dalların tabanında, yaprakların altında ve koltuk altı tomurcuklarında bulunurlar. İlkbaharda yumurtlamaya başladığında (150 ile 200 arasında) döngüsüne devam eder.
Yumurtlama, çiçek tomurcuklarında ve dal yapraklarının alt tarafında gerçekleşir. Yaklaşık 2 hafta sonra, yumurtalar çatladığında bitkinin buldukları sebze organlarıyla beslenen nimfa (böceğin olgunlaşmadan hemen önceki hali) doğar. Bu parazitin özelliği, nimfler tarafından kendilerini korumak için kullanılan, oldukça belirgin olan, bol miktarda balmumu pullarının üretilmesidir.
Bu ilk aşamadan sonra nimfalar, olgunlaşma aşamasına geçmek için yaprakların altına yerleşir. Zeytinli pamuk bitinin tüm yaşam döngüsü 25 ila 50 gün arasında değişebilir. Yılda 3 – 4 döllenme tamamlar ama ağaçlara en büyük zararı verebilen ilk bahar kuşağıdır.
Zeytin pamuklu bitinin zeytin ağacına zararları?
Zeytin ağacının zararlılarından olan zeytin pamuklu biti, hem nimfa aşamasında hem de yetişkin olarak, trofik beslenme delikleri yoluyla ağacın özsuyuyla beslenir. Bunlar çiçek tomurcuklarına uygulanarak çiçeğin düşmesine ve/veya kısırlığa dolayısıyla üretimi azaltmaya neden olur.
Zeytin pamuklu biti, henüz yeni doğmuş küçük zeytinlere zarar vererek erken düşmelerine neden olabilir. Ayrıca, pamuk bitlerinin salgıladığı mum bol miktarda bal özsuyu üretimine yol açar ve bundan sonra isli küf türeyebilir. Bunun nedeni, zeytin ağacı söz konusu olduğunda, ektoparazitik mantar Capnodium oleaginum’un oluşumudur.
İsli küf, yapraklara bulaşan, boğulmaya ve bitki örtüsünün genel olarak bozulmasına neden olan rahatsız edici siyahımsı bir hastalıktır. Aşırı istila durumunda hasar yüksek olabilir ve bahar mevsiminin iklim eğilimine ve ağacın bitkisel durumuna bağlıdır.
Bu zararlıyı önlemek veya fark edildiğinde kaçınmak için zeytin pamuklu biti ilacı kullanılmalıdır. Bu sayede, zirai mücadele ile yok edilebilir.
Zeytin pamuklu bitinin çoğalması
Zeytin pamuklu bitinin çoğalması, bahar mevsiminde güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Kendini mumsu korumaya alan bu parazit yağmurla yıkandığından, genelde baharda parazitin gelişimini engeller. Balmumu tabakası kaybolduğunda, böcek aslında hasarın ciddiyetini sınırlayan diğer atmosferik maddelere yani güneş, rüzgar, sıcaklık düşüşleri vb. maruz kalır. Yüksek yaz sıcaklıkları bile bu böcek için olumsuz bir faktördür. Hatta aşırı sıcaktan sonra daha zayıf ve daha az nesiller oluşacaktır.
Zeytin pamuklu biti ile nasıl mücadele edilir?
Zeytin pamuklu biti istilasına karşı belirli bir şekilde mücadele edilmelidir. Genellikle zeytin sineğine yönelik yapılan müdahalelerin pamuk bitine karşı da etkili olduğu söylenebilir. Bu zararlının istilası aşırı olursa isli küf üretimine yol açar, bu nedenle zirai mücadele gereklidir.
Zeytin pamuklu biti ilacı kullanılması önerilir. Mücadelede, bitki örtüsünün yumuşak potasyum sabunla bol miktarda yıkanması tüm sorunları çözer. Potasyumlu yumuşak sabunun organik tarımda izin verilen bir ürün olduğunu hatırlatırız.
Zeytinli pamuk biti ilacı kullanmadan önce diğer zararlılar için uygulanan ilaçlama bunu da iyileştirecektir. Bu nedenle, zeytin sineği veya zeytin güvesi gibi pek çok zararlılar için zeytin ilaçlama yapılmışsa gerek yoktur.
Zeytin pamuklu biti ilacı uygularken dikkat etmeniz gereken bir husus var: Zarar görmüş dalları ilaçlamak. Eğer, sağlam dalları da gereksiz ilaçlamaya maruz bırakırsak bazı diğer olumsuz vakalar ile karşılaşmak mümkün olabilir.
Zeytin pamuklu biti ilacı uygulanmadan önce zaman faktörü de ağacın iyileşmesi açısından önemlidir. Zeytin sürgün uçlarında görülen ilk pamuklanmadan 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.
Zeytin pamuklu biti ilacı
Bu zararlıya karşı önerilen bir birkaç tarım ilacı mevcuttur. İşte zeytin pamuklu biti ilacı çeşitleri…
- Karate Zeon (İthal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Lamdex 50 Cs (İthal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Blove (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Tekvando Capsül (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Sutra 50 Cs (İthal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Ervando Cs (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Ninjitsu Cs (İthal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Entolam (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Redsunny Penta Cs (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Megamax Extra Cs (İmal) – Lambda Cyhalothrin 50 g/l
- Taido Cs (İthal) – LAmbda Cyhalothrin 50 g/l
Bu pamuklu bit ilaçlarından herhangi birini uygulamak için doz miktarı: 100L su/30 ml
Son ilaçlama ile hasat arası süre ise 3 gündür.