Domates ilaçlama programı: Domateste kullanılan ilaçlar nelerdir?

Domateste kullanılan ilaçlar

Domates ilaçlama programı hakkında sizler için bir içerik hazırladık. Domateslerin uygun şekilde yetiştirilmesi için bakımı yapılmalıdır. Çeşitli mantar hastalıklarına ve zararlılara karşı domatesin korunması için ilaçlama yapılmalıdır. Domatesten bol verim alabilmek için gerekli zamanlarda ilaçlama işlemi uygulanmalıdır.

Domates, fide aşamasından hasat sonuna kadar çok çeşitli zararlılardan ve hastalıklardan en çok etkilenen mahsullerden biridir. Bazı zararlılar ve hastalıklar, domates için belirli bir aşamasında oldukça önemli bir etkendir. Domates ilaçlama programı belirli dönemlerde uygulanır. 

Günümüzde domates üretiminin en büyük zorluklarından biri, zararlılar ve hastalıkları tam olarak yönetebilmek için zirai mücadeleye başlamaktır. Domates ilaçlaması doğru ve uygun bir zaman diliminde gerçekleştirilirse hasat döneminde iyi bir verim elde edilir. 

Domateste kullanılan ilaçlar
domates ilaçlama nasıl olur?

Domateste kullanılan ilaçlar müdahale edilmek istenen dezavantaja göre farklılık göstermektedir.  İlaçlama için geliştirilen yenilikler, herhangi bir mahsulün bitki sağlığı yönetimindeki tarımsal uygulamalardaki değişikliklerle yakından bağlantılıdır. Bu da demek oluyor ki, domateste kullanılan ilaçlar başka mahsuller üzerinde bilinçsizce kullanılmamalıdır. Domates ilaçlaması yapılırken doz miktarına da dikkat edilmelidir, yoksa daha büyük kayıplar yaşanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’de tarımı destekleyen kuruluşlar hangileri?

Domates, çok dallı bitkidir. Salkım halindeki meyveler, kırmızı, pembe, yeşil veya sarı renkte olabilir. Birçok vitamin, mineral ve şeker içeren domatesin kalorisi düşüktür, bu nedenle sağlıklı bir mutfakta sıklıkla tercih edilir. Domatesler genellikle sıcak bölgelerde yetiştirilir, ancak soğuk yerlerde örtü altında da yetiştirilmektedir. Daha çok haşerelerin ve böceklerin ortaya çıkması ile ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde ilaçlama uygulamaları yapılmaktadır. Domates nasıl ilaçlanır? Domates ne zaman ilaçlanır? 

Domates ne zaman ilaçlanır?

Domateslere saldıran bazı hastalıklar ve zararlılar gözlemlendiğinde domates ilaçlama programı başlatılmalıdır. Yaprak ve meyvelerde olumsuz değişiklikler gözlemlendiğinde sebebini incelemek ve ona göre ilaçlama yapmak mahsulün verimliliği açısından önemli olacaktır.

Domateste kullanılan ilaçlar
Domates ne zaman ilaçlanır?

Domateslerde yaprak yanıklığı, meyve çürümesi, küf ve bakteriyel kanser olduğu fark edildiği an domates ilaçlaması yapılmaya başlanmalıdır. Bu olumsuz değişiklikler, domates bitkisi için en bilindik gelişim bozukluklarıdır. 

Domates üzerinde yaprak biti, leke hastalığı ve renk değişikliklerinin olup olmadığını gözlemlemek mahsulü kurtarmak için en önemli adım olacaktır.

Domateste kullanılan ilaçlar

Domates küf hastalığı için ilaç

Domates bitkisinin gövde ve meyve kısımlarında tehlike yaratan küf hastalığı meydana gelebilir. Bu küf hastalığı, her bitkide farklı şekillerde kendini göstermektedir. Domateste küf hastalığı için, etkili maddesi Baccilus subtilis %1,34 QST 713 ırkı, Fenhexamid %50, Iprodione %50, Pyrimethanil 300 g/l gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır. Küf hastalığı gözlemini yapmak için bir ziraat uzmanına danışmak iyi olacaktır. 

Domateste kullanılan ilaçlar
Domateste kullanılan ilaçlar

Domates leke hastalığı için ilaç

Domates bitkisinde septoria leke hastalığı, yaprak ve sap kısımlarında küçük, yuvarlak ve kahverengi lekeler olarak gözlemlenir. Öncelikle yaşlı yaprakla gözlemlenir, ardında diğer yaprak ve saplara yayılır. Leke hastalığı için domates ilaçlama programı önemlidir. Bu hastalık için, etkili maddesi Ziran %80 olan kimyasal ilaç kullanılmalıdır. 

Domateste bakteriyel benek hastalığı için ilaç

Domateste kullanılan ilaçlardan biri de domatesin yaprak, sap,  çiçek ve meyve saplarında gelişen kahverengiden siyaha doğru evirilen küçük lekeler için kullanılır. Bu benek hastalığın taşınması domates tohumu yoluyla olabilmektedir. Bu nedenle, olumsuzluğu gidermek için zirai mücadeleye başlanmalıdır. Bunun için, etkili maddesi Bakır oksiklorür %50, Bakır kompleks %21 4 Mancozeb %20 gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır.  

Domateste kullanılan ilaçlar

Domates güvesi için ilaç

Domates güvesi denilen zararlı, domates bitkisinin büyüme uçlarında, meyve, yaprak ve sap gövdesinden beslenir. Güve beslendikçe bitkiye zarar vermeye başlar. Bunu engellemek için, etkin maddesi Azadiratin 10 g/l, Metaflumizone 240g/l gibi olan ilaçlarla domates ilaçlama yapılmalıdır. 

Domates mildiyö hastalığı için ilaç

Domates mildiyö hastalığına yakalanabilir. Eğer, yaprak ve gövde kısmında üstten baktığınızda soluk renkte büyük bir leke görürseniz, domates bitkisi mildiyö hastalığına yakalanmış olabilir. Soluk renkli bu lekeler ilerleyen zamanlarda esmerleşerek sınırları belirsiz bir leke olarak görünürler. Sıcaklık 19 ve 22 derece ve orantılı nemin %80 olduğu zaman dilimlerinde salgın yapmaya meyillidir. Mildiyö hastalığını engellemek için, etkili maddesi Captan %50, Chlorothalonil %75, Cymaoxanil + Bakır %4,40 + 29,75 gibi olan ilaçlar ile domates ilaçlama yapılmalıdır. 

Domateste kullanılan ilaçlar
Domateste kullanılan ilaçlar

Domates ilaçlama programı, domates üzerindeki olumsuz gelişmeye göre belirlenmelidir. Domates, sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Domates yetiştiriciliği yapılacak ortamın -3 derece altına inmemesi oldukça önemlidir. Aşırı soğuk ve don olayları domates üzerinde çeşitli mantarlara sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra, domatesten iyi verim almak için fideleme ve ilaçlama teknikleri önemli faktörlerdir. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol