TMO ödeme sorgulama: TMO ödemeleri hakkında her şey
TMO ödeme sorgulama, TMO ödemeleri nereden yapılır, TMO ödemesi ne zaman yatar gibi pek çok soruyu cevapladığımız içeriğe hoş geldiniz. İşte detaylar…
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tarımsal faaliyet yürüten bir kuruluştur. TMO, her yıl çiftçilerin faaliyet alanına giren tarımsal ürün piyasalarını düzenler. Üretici ve tüketiciyi korumak için çeşitli tedbirler alır.
En başta hububat olmak üzere tarımsal ürün piyasalarında istikrar ve düzen sağlar. Bununla ilgili olarak, 2021 – 2022 yıllarında un ve yem ile ilgili çalışmalar yürüten TMO, hububat piyasasında bir istikrar sağlamıştır. Ekmek üreticileri, besici ve yetiştirici vatandaşlar maliyet açısından rahatlamıştır.
Kuruluş, bu kapsamda çalışmalarına 023 yılı içerisinde de devam edecektir. TMO uygun fiyatlı yem ihtiyacını gidermek için arpa tahsis ve satışı başlatmıştır. Besici ve yetiştiriciler taleplerini Üretici Örgütleri aracılığıyla iletmek gereklidir. TMO arpa satış fiyatı, son güncellemeye göre ton başına 7.000 TL’dir.
TMO ödeme sorgulama nasıl yapılır?
TMO üzerinden tarımsal ürün satışı gerçekleştiren vatandaşlar, TMO’nun ilgili web adresine girerek TMO ödeme sorgulama yapabilmektedir. Sisteme T.C. kimlik numarası veya vergi numarası girilerek TMO ödeme sorgulama yapılabilir. Ayrıca, TMO iş yerlerinden de ödeme sorgulama yaptırılabilir.
İlginizi çekebilir: Türkiye’de tarımı destekleyen kuruluşlar
TMO ödeme nasıl yapılır?
TMO ödemesi için vatandaşın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması gerekmektedir. ÇKS’ye kayıtlı besici ve yetiştiriciler, kurumun talep ettiği tarımsal ürün için randevu almalıdır. Randevu alınan günde ürünler teslim edilmelidir. TMO alım randevu sistemi üzerinden randevu alınabilmektedir. İsterseniz TMO noktalarına giderek de randevu alabilirsiniz. Ürünlerin tesliminden TMO besici veya yetiştiricilere ödeme yapar. TMO ödemesi hangi bankadan yatırılır diye soracaksanız, devlet ve özel bankalarından yatırabilirsiniz.
TMO ödemesi hangi bankaya yatırılır?
TMO anlaşmalı bankalar şöyledir:
- Akbank
- Albaraka Türk
- Denizbank
- Garanti Bankası
- Halkbank
- İş Bankası
- Şekerbank
- Vakıflar Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
TMO kaç günde bir ödeme yapıyor?
TMO ödeme sorgulama çeşitli banka kartları üzerinden yapılabilir. Banka hizmetleri üzerinden ya da TMO iş yerlerinde yapılabilen ödemenin kaç günde geleceği de merak konusu. Ürünün, TMO’ya teslim edildiği tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödeme yapılmaktadır. TMO fındık ödemeleri 21 gün içinde yapılmaktadır.
TMO ne alım satımı yapar?
TMO hangi ürün alım satım yapar? Bu soru, üreticiler tarafından merak edilmektedir. TMO başta hububat olmak üzere çeşitli tarımsal ürün alım satım yapmaktadır. TMO’nun aldığı ürünler şöyledir:
- Buğday
- Arpa
- Çavdar
- Yulaf
- Çeltik
- Mısır
- Pirinç
- Bakliyat (Kabuklu kuru mercimek, kuru fasulye, nohut)
- Haşhaş
- Fındık
- Kuru İncir
- Kuru Üzüm
- Kuru Kayısı
TMO 2023 arpa satış fiyatı ne kadar?
TMO’nun açıklamasına göre, 12 Kasım 2023 tarihi itibariyle yerli ve ithal arpa satış fiyatı 7.000 TL.
TMO fındık parası ne kadar?
TMO fındık fiyatları 2023 fiyatları şu şekildedir:
- Giresun kalite kabuklu fındık: 84.00 TL/Kg
- Levant kalite kabuklu fındık: 82.50 TL/Kg
- Sivri ve diğer kalite kabuklu fındık: 80.00 TL/Kg
Bu fiyatlar %50 sağlam iç esasına göre baz alınmıştır.
TMO hububat alım fiyatları ne kadar?
TMO besici ve yetiştiriciler için hububat alımı yapmaktadır. Hububat alım fiyatları tarımsal ürünlere göre farklılık gösterir. 2023 hububat alım fiyatları şu şekildedir:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatları ekmeklik buğday için 8.250 TL/Ton, arpa için ise 7.000 TL/Ton olarak 6 Haziran 2023 tarihinde duyuruldu.
Makarnalık buğdaylar
- Makarnalık Buğday (2. Grup): 9.000 TL/Ton
- Düşük Vasıflı Makarnalık Buğday: 8.250 TL/Ton
Makarnalık Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Makarnalık Buğday fiyatı ton başına 9.100 TL olacaktır.
Ekmeklik buğdaylar
- Ekmeklik Buğday (2. Grup): 8.250 TL/Ton
- Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday: 7.500 TL/Ton
Ekmeklik Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Ekmeklik Buğday fiyatı ton başına 8.350 TL olacaktır.
- Arpa (2. Grup): 7.000 TL/Ton
- Çavdar – Yulaf – Tritikale (2. Grup): 6.000 TL/Ton
Arpa fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde 1. Grup Arpa fiyatı ton başına 7.100 TL olacaktır.