3 aylık buzağı fiyatları ne kadar? (Güncel liste)
Ülkemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile uğraşanların sayısı oldukça fazladır. Hayvancılığın yaygın olması ile ilgili olarak küçükbaş ve büyükbaş alım satımı yapılmaktadır. 3 aylık buzağı fiyatları ne kadar diye merak ediyorsanız sizin için bir içerik hazırladık. İşte 3 aylık buzağı fiyatları…
3 aylık buzağı fiyatları ya da 3 aylık simental buzağı fiyatları hakkında bilgi edinmek isteyenler için içeriğimize başlayabiliriz. 3 aylık dişi buzağı fiyatları veya 3 aylık erkek buzağı fiyatları, buzağıları kilo, cins vb. gibi pek çok özelliklere göre değişiklik göstermektedir. 3 aylık dişi buzağı fiyatları yaklaşık olarak 6.000 TL’den başlamaktadır. erkek cinsiyette 3 aylık buzağı fiyatları da aynı şekilde yaklaşık olarak 6.000 TL’den başlamaktadır.
Bazı hayvancılıkla uğraşan insanlar, daha az fiyata da satmak isteyebilir. Ancak minimum olarak, 3 aylık buzağı fiyatları yaklaşık 5.500 TL ve 6.500 TL arasında değişkenlik gösterebilir.
3 aylık simental buzağı fiyatları diğer cinslere göre farklı olabilir. Burada, satıcının verdiği miktar buzağının verimliliğine veya cinsine göre değişir. Örneğin, simental buzağılar oldukça kıymetli hayvanlardır. Hem etinden hem de sütünden fayda sağlanabilen simental buzağılar bir sığır ırkındandır. Süt ve et randımanı iyi olan bu canlılar diğer buzağılara göre daha pahalıya satılması mümkündür. Simental dişi buzağılar ortalama 9.000 TL’den satılmaktadır.
Buzağı Doğduktan Sonra Yapılması Gerekenler
Buzağı doğum bakımı
Buzağı dünyaya geldikten sonra, ilk 60 gününde sağlıklarına önem verilmesi gerekir. Gelecekte meydana gelecek olan süt ineklerinin gelişimi veya sığır eti için kilo alımı doğum anından itibaren önemlidir. Yeni doğan buzağıların bakımı, doğumdan önce başlamalıdır. İneklerin diğer hayvanlardan ayrı olarak temiz, kuru ve yeterli gölgeleme olan bir yerde buzağılamaları gerekmektedir.
Buzağı doğduktan sonra ilk 12 saat
Anne ineğin ürettiği ilk süt olan kolostrum, besin değeri yüksek ve buzağının yaşamının ilk saatlerinde tüketeceği ilk besin olmalıdır. Çünkü buzağının bağışıklığını sağlamak için gerekli olan antikorlar açısından zengindir. Bir buzağı, korumasız ve antikorsuz doğar. Kolostrumun vitaminler, mineraller, enzimlerde bol miktarda bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle, büyük miktarlarda ve mümkün olan en kısa sürede buzağı tarafından yutulmalıdır.
Buzağıların yaşamlarının ilk 12 saatinde emdikleri antikorlar, kendi savunma hücrelerini üretebilecek hale getirir. Bağışıklık hücreleri 4. aya kadar kalırlar.
Buzağılar doğduklarında, kolostrumdan önce herhangi bir tür yiyecek verilmemelidir. Hatta su bile almamaları gerekir. Çünkü o anda hayvanın ince bağırsağı geçirgendir, bu da onu kolostrum yutmadan önce bağırsak hastalıklarına karşı oldukça savunmasız hale getirir.
Buzağı göbek bakımı
Buzağı göbeği, kolostrumla beslenmeden hemen sonra ve yaşamın 5. gününe kadar her gün iyileştirilmelidir. Bunun nedeni, yeni doğan buzağıların iyileşmemiş göbek deliğinin bir kısmının açıkta kalmasıdır. Bu nedenle, doğru bir şekilde ilgilenilmezse enfeksiyonlara ve böceklere açılan bir kapı olacaktır.
Buzağının göbek deliğini iyileştirmenin en iyi yolu, onu giriş yerinin 2 – 3 parmak altından kesmektir. Göbek deliği bundan bir beden küçükse kesime gerek olmayacaktır.Daha sonra, kalan kısmı dezenfekte etmek için %7 ile %10 arasında bir konsantrasyona sahip alkollü bir iyot çözeltisi kullanılmalıdır. Bu prosedür, tam dehidrasyon ve dökülme gerçekleşene kadar günde en az iki kez tekrarlanmalıdır.
Buzağı göbek bakımı basit bir işlemdir, ancak çok önemlidir. Yeni doğan buzağılarda, yaygın olarak, göbek iltihabı olarak bilinen bir hastalık gelişebilir. Bunun önüne geçmek için göbek deliği bakımı hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
Buzağı aşılama
Buzağı aşılama uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Aşı protokolü veteriner tarafından incelenmeli ve kesinlikle takip edilmelidir. Kuduz, şap hastalığı ve parazit gibi pek çok aşı mevcuttur. Veterinerin duruma göre değerlendirdiği aşılar belirli zaman dilimlerinde belirli takviyelerde uygulanması sonucunda buzağı sağlıklı olacaktır.
Buzağı temizliği
Yeni doğan buzağıların bakımında en önemli bir noktalardan biri temizliktir. Buzağı yetiştiricileri, hijyene önem vermelidir. Hayvanlar temiz, kuru ve iyi havalandırılan bir yerde barındırılmalı, ancak cereyan olmamalıdır.
Emzirme için kullanılan şişe, biberon veya kova gibi kapların da dikkatli bir şekilde sterilize edilmesi gerekir. Sonuçta, süt harika bir bakteri ortamıdır ve bu yüzden çok sayıda mikroorganizma taşımaya ortam hazırlar. Oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşın günlük olarak temizlenmelidir.
Buzağı beslenmesi
Yeni doğan buzağıların bakımında da beslenme önemli bir faktördür. Beslenme, ineğin gebelik döneminde başlamalıdır. Böylece üretilen kolostrum, doğumdan sonra olduğu kadar buzağı için gerekli olan yüksek düzeyde antikorlar sunarak yeterince besleyici olacaktır. Buzağıya dengeli birşekilde süt, konsantre yem, saman ve ottan oluşan bir beslenme oluşturulmalıdır.
Buzağı hastalıkları
Buzağılarda birçok hastalık oldukça yaygındır ve bu hastalıklar sürünün gelişimini tehlikeye atabilir. Buzağı hastalıklarının bir kısmı şunlardır:
- İshal: Buzağılarda ishale bakteri, virüs ve protozoan enfeksiyonu gibi çeşitli enfeksiyözler neden olur. İshal olan buzağı şu belirtileri gösterebilir: macunsu dışkı, kuyruğun yukarı olması, iştah kaybı, hızlı kilo kaybı.
- Zatürre: Bir veya daha fazla mikroorganizmanın stresli koşullarla etkileşiminden kaynaklanan çok faktörlü bir hastalıktır. Hastalığın başlangıcı genelde, buzağı 6 ila 8 haftalıkken ortaya çıkar. Genelde zatürre buzağılar şu belirtileri gösterir: ishal, zayıflık, yüksek ateş, nefes alma zorluğu. Zatürreden korunmak için buzağıların temiz ve rahat bir ortamda korunmuş olması gerekir.
- Omfaloflebit: Yeni doğan buzağının göbeğinin yanlış iyileşmesinden kaynaklanan göbek damarının iltihaplanma sürecidir. Bu enfeksiyon, iyileşmeyi engelleyen omfalite neden olur. Böylece göbek kanalı açık kalır ve mikroorganizmaların hayvanın vücuduna girişini kolaylaştırır. Bu hastalığın ana belirtileri arasında karın ağrısı ve göbek genişlemesini vurgulayabiliriz.
Simental buzağı
Simental buzağı ırkınının anavatanı İsviçre’dir. Simental bir sığır ırkıdır. Süt ve etçi olduklarından dolayı kombine sığır ırkı olarak adlandırılır. Simental dişi ve erkek sığırlar, ağır olmaları ve iklim koşullarına uyum sağlama yeteneğinin yüksek olması ile karakterize edilir. Et ve sütü aynı anda üretebilmeleri, dünyaya yayılmalarına neden olmuştur. Ayrıca, hayvancılık içinde popülerlik kazanmalarına olanak sağlamıştır.
Simental buzağı büyüdükçe yüksek düzeyde süt üretebilir, bu da ülkedeki hayvancılıkta önemli bir faktördür. Çünkü ülkemizin büyük bir kısmının farklı bölgelerinde süt üretilir. Hem et hem de süt avantajı sağlayan simental sığırlar, kolay kas büyümesi nedeniyle şişman bir görünüme sahiptir. Bu da, hayvan pazarında satıldığında çiftçi için karlılık yaratır. Yağ ve et yüzdesi oldukça iyi durumda olduğundan simental buzağı fiyatları daha fazla olabilecektir. Ayrıca, simental sığır ırkları yavrularını doğurma yeteneğine sahiptirler. Dişi sığırlar, kızgınlığa dönmeleri için geçen kısa süre nedeniyle daha düşük doğurganlığa sahiptir.
Simental buzağı, çevreye ve olumsuz koşullara uyum sağlamakta oldukça iyidir, Bu cins buzağıyı yetiştiren çiftçinin veteriner ilaçları ve tıbbi bakımdan tasarruf etmesini sağlar. Bu hayvanlar tropikal ve soğuk iklimlerde hayatta kalmayı başarabilirler. Soğuk bölgelerde özellikle de ülkemizde, Erzurum yöresinde simental buzağı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Simental erkek boğalar, diğer ırklara karşı hayvan pazarında daha rekabetçidir. Çünkü onu rekabetçi yapan şey yüksek bir ağırlığa sahip olmasıdır. Bu nedenle, 3 aylık erkek buzağı fiyatları 3 aylık dişi buzağı fiyatlarına göre daha fazla değerde olabilmektedir. Simental boğalar, 8 – 10 yaş arasında bir hayvan kesimine götürüldüğü anda ağırlığı 700 – 800 kg arasında olabilmektedir. Genellikle süt inekleri, 8 – 10 yaş aralığında 550 kiloyu bile geçmez.