Zeytin budama zamanı: Zeytin budamayla ilgili tüm merak edilenler
Zeytin budama zamanı, zeytin nasıl budanır, budamak için gerekli olan şeyler nelerdir gibi sorulara cevap bulacağınız bir içerik hazırladık. Zeytin yetiştiriciliği ülkemizde oldukça kıymetlidir. Genellikle geniş bir gövdeye sahip olan zeytin ağacının meyvesi, sofralarımıza eşlik etmektedir. Bu içerikte zeytin ağacının nasıl budandığını ve ne zeytin ağacının ne zaman budandığını anlatacağız.
Zeytin budama, zeytin ağacı için bir bakım tekniğidir. Zeytin bakım takvimine uygun bir şekilde yılın belirli dönemlerinde zeytin ağaçlarına bakım yapılması gerekmektedir. Bakım yapıldığı takdirde yıl içerisinde hasat dönemi oldukça verimli geçecektir.
İlginizi Çekebilir: Zeytin ilaçlama takvimi: Zeytin ne zaman ilaçlanır?
Zeytin bakımını etkileyen faktörler
- Konum: Zeytin ağacının bulunduğu yer zeytin bakımında önemlidir. Güneşe maruz kalan bir yere zeytin ağacı dikilmelidir.
- Toprak: Zeytin ağacı fakir ve kireçli topraklarda iyi yetişir. Aşırı nemli toprak zeytine iyi gelmez.
- Gübre: Zeytin ağacını yılda bir kez gübrelemek yeterli olacaktır.
- Sulama: Zeytin ağacının su ihtiyacı, gölgeliğinin büyüklüğüne ve bölgedeki yağış miktarına bağlıdır. Su taşkınlarına neden olacak kadar sulama yapılmamalıdır.
- Zararlılar: Zeytin ağacı çeşitli zararlılar tarafından zarara uğrayabilir. Bunun için düzenli olarak sinek – böcek kontrolü ve ihtiyaç varsa ilaçlama yapılmalıdır.
- Budama: Zeytin ağacı budama zeytin bakımını etkileyen önemli faktördür. Zeytinin üretimi ve gelişimi açısından budama yapılmalıdır.
Zeytin nasıl budanır?
Zeytin budama zamanı çeşitli aletler ile budama gerçekleştirilebilir. Budama yapmak için birkaç alet mevcuttur. Bu aletler, budama boyutuna göre farklı şekillerde kullanılmaktadır. Budama makası, kesici, elektrikli testere, merdiven ve kask eldiven gibi güvenlik ekipmanları ile zeytin budama işlemi yapılabilir. Zeytin budarken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. O da; budama yapmadan önce kesici aletlerin dezenfekte edilmesidir. Dezenfekte edilmezse zeytin ağacına herhangi bir hastalık bulaşabilir.
Zeytin neden budanır?
Zeytin budama zamanı oldukça önemlidir. Budama, zeytin dallarına güç vermek ve mümkün olduğu kadar en kısa sürede verimli üretime ulaşmak için yapılır. Zeytin ağaçlarını budarken, ağacı zayıflatmamak ve erken yaşlandırmamak için dengeli bir şekilde budama yapılmalıdır.
Zeytin ne zaman budanır?
Zeytin ağacı budama zamanı için en uygun zaman hasattan sonraki kış aylarıdır. Temiz bir budama için zeytin ağacı hem kış aylarında dal budaması ile birlikte hem de yaz aylarında özellikle temmuz ve ağustos aylarında budanabilir. Zeytin ağacının yaşına göre budama işlemi yapılmalıdır. Genç, yetişkin ve yaşlı zeytin ağaçları budama zamanı farklılık gösterebilir.
Zeytin ağacının ilk döneminde yani gençken budama aslında yoktur. Bu aşamadaki asıl amaç, mümkün olan en kısa sürede bol hasadı destekleyecek dengeli bir zeytin ağacı elde etmek için ağacın yapısını oluşturmaktır. Zeytin ağacını şekillendirme söz konusudur.
Zeytin ağacı budama işlemi, erişkin dönemde hafifçe olmalıdır. Burada amaç, iyi ve kaliteli bir üretim ile ağacın yeterli vejetatif gelişimi arasındaki dengeyi korumak ve üretkenlik süresini maksimuma çıkarmaktır. Zeytin ağacından verim almak için yetişkin bir zeytin ağacı mutlaka budanmalıdır.
Son olarak, yaşlı bir zeytin ağacı için budama ise çürüme belirtileri gösteren dalların yenilenmesi için yapılır. Ağacın tepesini yeniden inşa etmek için yoğun budama yoluyla onları yenilemek ve daha verimli hale getirmek için budanmalıdır. Bu işleme de yenileme veya gençleştirme budaması denilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de tarımı destekleyen kuruluşlar hangileri?
Genç zeytin budama zamanı
Zeytin yetiştiricileri, genç zeytin ağacı için budama yapmasına gerek yoktur. Üretime başlayana kadar zeytin ağacı hiçbir şekilde budanmaz. Ağacın olgunlaşmamış hali uzadıkça kısa vadede daha az verimli hale gelir. İlk hasat yapıldıktan sonra zeytin budama zamanı başlar.
Yetişkin zeytin budama ne zaman yapılır?
Yetişkin bir zeytin ağacı budama zamanı verimlilik açısından oldukça önemlidir. Zeytin üretime girdikten sonra başlar. Bu budama, yıllık olarak yapıldığında, budama kesimleri yalnızca hasattan zarar gören ve üretim döngüsünü tamamlamış (üç yıldan fazla) dalların ortadan kaldırılmasıyla sınırlı olacak şekilde düzenli yapılmalıdır. Bu sayede, ağacın mimarisinin korunması da sağlanacaktır. Yıllık üretim için yapılan budama, üretimi sabit tutmanın yanı sıra zeytinlerin kaliteli olmasını sağlar. Zeytinler daha iri ve yağ oranı yüksek olur. Yetişkin zeytin budaması kışın hasattan hemen sonra yapılır.
Yaşlı zeytin budama zamanı
Yaşlı zeytin ağacı budama, üretimi azalan bir dönemde olan ağaçlar için yapılır. Bu tür budama ihtiyacı olan bir zeytin ağacının belirtileri şu şekildedir: Yapraklar normalden daha küçük ve sarı – yeşil renklidir. Zayıf dallara sahiptir. Düşük seviyede zeytin üretir. Ağacın bir kısmı yaprak döküntüsü yaşar. Yaşlı zeytin ağacından verim almak için iki yol vardır. Biri, tüm yaprakları kaldırarak sert bir budama yapılmalıdır. Diğer yol ise, yaprakların bir kısmını ortadan kaldırmak için dengeli bir budama yapılmalıdır. Yaşlı zeytin ağacı budaması kış aylarında yapılmalıdır.