Saksıda biber nasıl yetiştirilir?

Saksıda biber nasıl yetiştirilir?

Saksıda biber yetiştirmek isteyenler için harika bir rehber hazırladık. Saksıda biber, domates ve salatalık gibi çeşitli pek çok sebze yetiştirilebilir. Evde kendi başına organik mahsul elde etmek isteyen pek çok kişi var. Eğer bunlardan biriyseniz, sizler için saksıda biber yetiştirme rehberi ile karşınızdayız! Saksıda biber nasıl yetiştirilir? Merak edenler içeriğimize bir göz atsın.

Saksıda biber yetiştirme rehberi

Biber yetiştirmek isteyenlerin aklına ”saksıda biber nasıl yetiştirilir?” sorusu elbette takılabilir. Zor bir iş gibi görünse de saksıda biber yetiştirmek oldukça basit bir işlemdir. Basit olmasının yanı sıra eğlencelidir de! Sofranıza eşlik edecek sağlıklı ve organik bir biber yetiştirmek ve sonrasında ilk mahsulü toplamak oldukça güzel bir süreçtir. Ancak, saksıda biber yetiştiriciliği püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmanız önemli olacaktır.

Saksıda biber yetiştirmek mi istiyorsunuz? Cevabınız evet ise hemen saksıda biber yetiştiriciliği püf noktalarına değinelim…

Saksıda biber nasıl yetiştirilir?
Saksıda biber yetiştirme rehberi

Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktaları

Saksıda biber yetiştirmek, her daim lezzetli ve organik sebzelerin tadını çıkarırken paradan tasarruf etmenin ve her şeyden önce kaliteli ürünler tüketebilmenin harika bir yoludur. Evimizin herhangi bir açık alanında (balkon, teras vb.) veya sebze bahçesinde birçok türde biber yetiştirebiliriz. Biberleri saksıda yetiştirmek, özellikle soğuk iklimli bir bölgede yaşıyorsanız iyi bir çözümdür. Çünkü bu teknik, toprak işlemede normalde olduğundan çok daha erken hasadın tadını çıkarmamızı sağlayacaktır. İkincisi ise, eğer kendi bahçeniz yoksa veya sebze bahçesi olarak kullanılabilecek boş alan yoksa saksı kullanmak en iyi çözümdür. Son olarak, saksıda biber yetiştirmek, oldukça pratiktir. Saksıların yerini istediğiniz vakit değiştirebilirsiniz. Evin içinde elinizin altında olması da bir diğer avantajdır diyebiliriz. Kahvaltınızı yaparken doğal biberinizin tadını çıkarmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle, saksıda biber yetiştirmek oldukça pratiktir.

Biberler tıpkı salatalık ve domates gibi büyümek ve iyi bir hasat elde etmek için oldukça yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Ilıman veya soğuk iklime sahip bölgelerde bu sebze yıllık olarak yetiştirilir, sıcak yerlerde ise tüm yıl boyunca yetiştirilebilir. Bu nedenle, biber güneşi sever diyebiliriz. Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktalarından biri ideal sıcaklığı bilmektir. Biber için ideal sıcaklık 20 – 30 derece arasındadır. Biber bitkisi 12 – 15 derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kaldığında dayanmaz, 30 – 33 derecenin üzerindeki sıcaklıklara maruz kaldığında ise büyümede gecikmeler veya meyvelerde yanıklar yaşayabilir. Yaşadığınız bölgeye bağlı olarak, genç biber fidelerini rahatsız edebilecek düşük sıcaklıklardan kaçınmak için nisan – mayıs aylarında biber bitkilerini saksıya ekebilirsiniz.

Saksıda biber nasıl yetiştirilir?
Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktaları

Biber ektiğiniz saksı tam olarak güneş gören bir yere konulmalıdır. Bu nedenle güney yönündeki güneşe maruz kalan bir teras veya balkona konulabilir. Biberlerin saksılarda yetiştirilmesi, kısmen güneşe maruz kalan teraslarda veya balkonlarda da mümkündür, ancak bitkinin meyveleri olgunlaştırmasının birkaç hafta sürmesi dezavantajına sahiptir. Ne kadar çok güneşlenirse o kadar çabuk mahsul verecektir. Kuzey yönüne bakan veya özellikle gölgeli balkonlar için biber ekimi önerilmez. Daha deneyimli yetiştiriciler veya kendi fidelerini yetiştirmeye başlamak isteyenler için biber ekim saksılarının hazırlanması için belirtilen süre mart ve nisan aylarıdır. Böylece iki ay sonra yaklaşık 15 cm boyunda biber bitkileri elde edilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan, her yıl yeniden kullanılabilecek 8 – 10 cm çapında plastik kaplar veya toprağın nefes alabilmesini sağlayan başka kaplardır. Bu kaplar oldukça yardımcı olacaktır. Genç biber bitkilerinin köklerinin saksıya nakil işlemleri sırasında potansiyel kırılma tehlikesini önlemek de bir diğer püf noktasıdır. Köklere narin davranılmalıdır, saksı içine yerleştirirken dikkatli olunmalıdır.

Saksıda biber yetiştiriciliğine başlamak için iki farklı yol alabiliriz. Birincisi tohum satın alıp ekim yapmakla başlayabiliriz. İkincisi ise fidanlıkta hazır hale getirilen biber fidesi satın alıp dikmekle başlayabiliriz. Saksıda biber nasıl yetiştirilir diye sormadan önce işe tohumla mı yoksa fideyle mi başlayacağınıza karar vermelisiniz. Tohumlardan başlamak istiyorsanız, her tohum yatağına 2 – 3 cm derinliğe iki adet dikmeniz gerekecektir. İki veya üç hafta içinde çimlenmeye tanık olacaksınız ve fideler üç veya dört yaprak ürettiğinde saksılara nakli için doğru zaman olacaktır.

Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktaları olarak ele alacağımız bir diğer şey ise topraktır. Biber bitkisinin hafif asidik veya nötr, tercihen gevşek iyi drene edilmiş ve organik maddece zengin bir toprağa ihtiyacı vardır. Dikim sırasında yeterli miktarda gübre eklemek, bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine sahip olmasını sağlamanın harika bir yoludur. Bitki toprağına biraz gübre karıştırıp saksıya koymanızı tavsiye ederiz. Toprak besin ve mineral bakımından zengin olursa biber yetiştiriciliğinde faydası olacaktır. Ancak, gübre ve toprak karışımının dengeli olmasına özen göstermelisiniz.

Saksıda biber nasıl yetiştirilir?
Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktaları

Saksıda biber nasıl yetiştirilir diye merak edenlerin bilmesi gereken bir başka püf nokta ise ekim yeridir. Bitkinin büyümesi için doğru alana sahip olduğundan emin olmak için, minimum 30 – 35 cm çapında ve benzer derinliklerde büyük bir saksı tercih etmek önemlidir. Saksılar rüzgardan uzak ve günde en az 6 saat güneş ışığı alan bir yere yerleştirilmelidir. Büyük çeşit biber ektiyseniz, düz bir çubuğu saksıya yerleştirmek yeterli olacaktır. Böylece bitki kendini destekleyebilir ve sebzenin ağırlığından dolayı düşmez. Bazı biberler yaklaşık 1 metreye kadar çok uzayabildiğini unutmamak gerek.

Saksıda biber sulama sıklığı dikkat edilmesi gereken husustur. Biber belirli bir derecede sabit neme sahip bir toprağa ihtiyaç duyduğundan, sulama sık olmalıdır. Çeşitli mantar hastalıklarının başlamasını önlemek için bitkinin ıslanmaması, sadece zemin seviyesinde su verilmesi her zaman tavsiye edilir. Bu nedenle, biber sularken zemine dökmeye özen gösterin. Bitki üzerine su döktüğünüz zaman, özellikle de güneş olmadığı saatlerde, aşırı nemden kaynaklanan mantar hastalıkları doğabilir. Bu hastalıklar da, çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bitkide küflenmeler, yanıklar ve kuruma gibi olumsuz durumlar oluşabilir. Saksıda yetiştirilen biberler her gün düzenli olarak sulanmalıdır. Çünkü, biber suyu sever bunu unutmayın! Bu basit ama hayati işlemi gerçekleştirmek için en iyi zaman, sabah erken saatleri veya akşam güneş battıktan sonra idealdir.

Saksıda biber yetiştirme rehberi içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Saksıda biber yetiştirmede gübreleme ve düzenli sulamadan sonra hızlı bir şekilde biberlerin oluştuğunu gözlemleyeceksiniz. Hasat için ideal boya ulaştıktan sonra artık biberlerinizi toplayabilir ve doğallığın tadını çıkarabilirsiniz!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol