Şalgam otu yetiştiriciliği: Yem şalgam otu nedir?
Şalgam otu yetiştiriciliği nasıl yapılır, şalgam otu nedir ve faydaları nelerdir gibi sorulara yanıt bulabileceğiniz bir içerik ile karşınızdayız! Şalgam otu (Latince adı: Brassica rapa), tıpkı brokoli gibi turpgiller familyasının bir parçasıdır. Açık yeşil renkte yaprakları ve sarı salkım çiçekleri vardır. Kocaman bir açık tarlada sarı çiçekleriyle oldukça mükemmel bir görüntü oluşturur.
Şalgam otu nerede yetişir? diye soracak olursanız, cevabımız Marmara Bölgesi ve Karadeniz sahil kesimleri olacaktır. Ayrıca, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde de şalgam otu ekimi yapılmaktadır. Özellikle de, şalgam bitkisinden en çok şalgam suyu elde edilmektedir. Ülkemizde en sık Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olan şalgam suyu oldukça sevilmektedir. Yarım metre yüksekliğe ulaşabilen şalgam otunun yetiştiriciliği nasıl yapılır ve faydaları nelerdir hemen bir göz atalım.
Şalgam Otu Yetiştiriciliği
Şalgam otu için uygun iklim ve toprak
Şalgam, kışlık bir sebze olmasına rağmen soğuğa pek dayanmamaktadır. Soğukta meydana gelen donlar bitkiye zarar verebilmektedir. Bu nedenle, kuzey bölgelerde en soğuk aylardan önce hasat edilen erken çeşitlerin seçilmesi önemli olacaktır. Ekim zamanı dondan kaçınmak ve bitkiyi zor duruma sokmamak için zamanlamayı dikkatlice ayarlamak gerekir. Şalgam otu tohumunun çimlenmesi için ısıya ihtiyacı vardır. İdeal sıcaklık 25 derecedir. Mayıs – Haziran aylarında şalgam otu tohumu ekimi yapılması önerilir.
Şalgam topraktan çok fazla talebi olmayan bir sebzedir. Büyük manada gübreleme müdahaleleri yapmayı gerektirmez. Birçok yapraklı sebze gibi, zararlı nitratların birikmesine neden olacak fazla nitrojen istemez. Şalgam otu bir sonbahar bitkisi olduğu için, iyi drene olması ve ekimin mevsimsel yağışlardan etkilenmemesi için özenle kazılarak hazırlanmış bir toprak gerektirdiğini unutmamanız gerekir.
Şalgam fideleri dikmek veya nakil yapmak
Şalgam otu ekimi yapmadan önce fide şeklinde mi yoksa tohum şeklinde mi dikeceğinize karar vermelisiniz. Sonuç olarak, tohum ve fide ekimi farklı şekillerde olmaktadır. Önemli olan, mahsulü çok sert veya çok kurak bir iklime maruz bırakmaktan kaçınarak doğru zamanı seçmektir.
Şalgam, kuzeyde temmuz ayı başlarında bir ay boyunca ekilmeye başlanabilir, güneyde ise ekim ayı başına kadar sürebilir. Güneyde ekim süresi çok daha uzundur, bu nedenle şalgam otu güney kısımlarda daha fazla yetiştirilir. Şalgam otu tohumu kavanozlara koyabilir veya doğrudan bahçeye ekebilirsiniz. Tohumlar çok küçük ve yuvarlaktır, genellikle ekim alanına birden fazla konulur. Daha sonra ise çimlenme başlar ve şalgam fidesi ortaya çıkar. Burada fazla fideleri inceltebilirsiniz. Toprağa sıralı ekim yapmak istediğinizde zeminin temiz ve düzenli tutmaya özen göstermelisiniz.
Şalgam otu ekim zamanı belirlemek hiç de kolay değildir. Yetiştirilmek istenen bölgeye ve iklime göre şalgam ekimi yapılmaktadır. Bazı şalgam çeşitleri daha erken olgunlaşırken bazıları da daha geç olgunlaşmaktadır. Bu nedenle, ekim yapacağınız şalgam çeşidine de dikkat vermelisiniz.
Şalgam otu tohumu çimlenmeye başladıktan sonra artık açık alana nakil yapmanız gerekecektir. Bu işlemi yapmak için ekimden bir ay sonrasını beklemelisiniz. Bir ay sonrasında şalgam fidesi ekim için hazır hale gelmiş olacaktır. Fideleri açık alana diktikten sonra ilk sulama önemlidir. Bundan sonra, doğru köklenme gerçekleşene kadar sonraki günlerde bile toğrağı ıslatmaya devam ederek sulamanız gerekir. Şalgam otundan daha hızlı bir şekilde faydalanmak için fide dikmeniz daha makul olacaktır, çünkü fide ekimi yapmak daha az iş gerektirir.
Şalgam bitkileri arasında bırakılacak mesafe yaklaşık 25 cm olmalıdır. Sıralar arasında geçişi garanti etmeye yetecek kadar genellikle yarım metre mesafe vardır. Bu altıda birlik ekim, ya doğrudan ekimle sonra inceltilerek ya da bir nakille elde edilebilir. Mesafeler gösterge niteliğindedir, çünkü daha sonra çeşide bağlı olarak bitkinin boyutunu değerlendirmek gerekir.
Şalgam otunun özellikle toprağı kurak ve kuru kalırsa sulama gerektirir. Samanla veya yaprakla malçlanabilir, yapılmazsa yabancı otların ekim başlangıcında temizlenmesi gerekir. Zamanla mahsul alanı iyi bir şekilde kolonize etmeyi başarabilir ve toprağı ayıklama ihtiyacını da azaltabilirsiniz. Şiddetli sonbahar yağmurları durumunda, yüzeyde daha sert bir kabuk oluşumundan kaçınarak toprağı çapalamanızı da öneririz.
Şalgam otu hastalıkları ve parazitler
Zorluk açısından, şalgam otunun çok fazla düşmanı yoktur. Bu nedenle, genellikle pestisit veya başka bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Olumsuz olarak yaşadığı tek şey, Altica yaprakları delebilir ve sümüklü böcekler olabilir. Nemli dönemlerde bunlar şalgam otundan uzak tutulmalıdır.
Hastalıklar söz konusu olduğunda, suyun durgunluğunu önleyen ve olumsuzlukların oluşmasını önleyen iyi bir arazi yönetimi genellikle yeterli olacaktır.
Şalgam otu hasadı
Şalgam yetiştirme döngüsü, erken veya geç çeşitlerin ekilmesine bağlı olarak iki ila altı ay sürer. İklimsel nedenlerle, geç çeşitler yalnızca güneyde veya sıcaklığın ılıman olduğu her durumda yetiştirilmelidir.
Hasat için doğru zamanı seçmek, kesinlikle daha iyi bir sebzeye sahip olmanızı sağlar. Bitki gelişmeye başladığında, tomurcukları hazır olur olmaz kavrayabilmek için buna göz kulak olmak faydalıdır. Çiçeklenme evresinde, çiçekler hala kapalıyken hasat edilir. Bu da, sebzelerin daha lezzetli olduğu ve ürünün en kaliteli olduğu andır.
Yem Şalgam Otu
Yem şalgam otu, et ve ve süt sığırcılığı yapan üreticilerin günlük yem olarak kullandığı bitkilerden biridir. Lenox adı da verilen yem şalgamı, hayvanlar için oldukça besleyicidir. Kuru kaba yem olarak, yem şalgam otu tercih edilmektedir. Bu bitkinin, sindirilme oranı yüksektir. Ayrıca, uygun zaman ve iklim – toprağa bağlı olarak hızlı bir şekilde yetişen yem şalgam otu, hayvanlar için oldukça iyi bir besleyicidir.
Şalgam Otu Tohumu
Şalgam otu tohumu, saksı ve geniş sebe konteynırlarında yetiştirilebilir. İsterseniz bahçeye veya tarlaya da ekebilirsiniz. Şalgam otu tohumu, bahar aylarının başından yaz sortasına dek ekebiliriz. Toprağın 1 cm derinliğine ekilen tohumlar arasında en az 10 cm, her sıra arasında ise en az 25 cm uzunluk olmalıdır. Filizler ortaya çıktıktan sonra sık sık sulama yapılmalıdır. Şalgam otu tohumu, gübreyi de çok sever. Fideler büyüdükten sonra şalgam otunun yapraklarını ıspanak vey turp otu gibi tüketebilirsiniz. Şalgam otu ile yapılan birden çok yemek tarifi de mevcuttur. İsterseniz yumru kökü yiyin isterseniz yaprakları. Seçim sizin!
Şalgam Otunun Faydaları
Son olarak, şalgam otunun faydalarından bahsetmek isteriz. Şalgam otunun sağlığa birçok faydası vardır. Pek çok bölgesel mutfakta bulunan bu bitki, içerdiği vitaminler bakımından oldukça zengindir. Şalgam otunda C, B1, B2 ve B5 vitaminleri yer alır. Ayrıca, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum da bulunur. Şalgam otund bulunan C vitamini, doktorlar tarafından önerilen günlük dozun %121’inden fazlasını sağlar. Bu nedenle, bu sebzenin tüketiminin özellikle vücudumuz için iyi olduğu açıktır.
Şalgam otu ayrıca, arındırıcı bir etkiye sahiptir. Daha az serbest radikal ve düzenli idrara çıkma, sağlıklı kalmanıza ve hatta kilo vermenize yardımcı olur. Aynı şekilde kalp ve damarlar için de faydalıdır, çünkü dolaşımı iyileştirirler ve kardiyovasküler sistemin daha iyi çalışmasını sağlarlar.