İncir hangi mevsimde yetişir?

İncir hangi mevsimde yetişir?

İncir hangi mevsimde yetişir sorusu incir yetiştirmek isteyen pek çok kişinin aklına gelir. Peki, incir ne zaman olur? Hemen bir göz atalım…

İncir eski zamanlardan beri yetiştiriciliği yapılan bir meyvedir. Gözyaşı şeklinde bir görünümü vardır ve yaklaşık 3 – 5 cm uzunluğundadır. Yeşil renge sahiptir, ancak olgunlaştıkça mor rengine doğru evirilen çeşitleri de vardır. 

İncir, hem doğal haliyle tüketilen hem de reçel, kek, bisküvi vb. tatlı yiyecekler ile entegre edilen bir meyvedir. Yaş ve kuru olarak farklı şekillerde tüketilen incir meyvesi oldukça lezzetlidir. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi ve civarında yetiştirilir. Dünya çapında incir üretiminde ülkemiz 310 bin ton üretimle birinci sırada yer almaktadır. 

İncir hangi mevsimde yetişir?

İncir, yüksek şeker konsantrasyonuna sahip bir meyvedir ve bize büyük bir enerji kaynağı sağladığından dolayı sağlığımız için oldukça faydalıdır. Ayrıca lifli olmasının yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor gibi minerallere ev sahipliği yapar. Bu nedenle, incirin pek çok faydası vardır. 

İlginizi Çekebilir: https://tarimyurdu.com/en-guzel-kuzu-isimleri/

İncirin faydalarından en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, olgunlaşmış ve mümkünse doğal incirleri tüketmek en ideali olacaktır. Bunun için de, incir hangi mevsimde yetişir sorusunun cevabını bilmeniz ve buna göre tüketmeniz önemli olacaktır. İncir mevsiminin ne zaman olduğunu bilirseniz doğal incir yediğinizden emin olursunuz.

İncir hangi mevsimde yetişir? Hasat zamanı ne zaman?

İncir, Akdeniz iklimi ve sıcak bölgelerin meyvesidir. Bu nedenle, incir mevsimi yılın sıcak aylarında yani haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayının sonuna kadar söylenebilir. Bu dönemlerde incirler daha olgun, daha yumuşak ve daha lezzetli hale gelirler. İncir ne zaman olur dendiğinde buna bağlık olarak toprak, iklim, sıcaklık ve incir türlerine göre değişkenlik gösterir diyebiliriz.

İncir hangi mevsimde yetişir?
İncir hangi mevsimde yetişir? Hasat zamanı ne zaman?

İncir çeşitlerine göre hasat zamanı farklılık gösterir. Örneğin, sarı zeybek inciri eylül ayı sonunda olgunlaşır. İncir çeşitlerine göre hasat zamanlarına bir bakalım:

  • Sarı zeybek inciri: Eylül ayı sonunda olgunlaşır. 
  • Bardacık inciri: Ağustos ortasından başlayarak eylül ayının ortasına kadar olgunlaşır ve hasata hazır hale gelir. 
  • Bursa siyahı: Ağustos ayı sonunda hasat edilmektedir. 
  • Sarılop inciri: Eylül ayı sonunda olgunlaşır ve hasat edilir. 
  • Sultan Selim inciri: Ağustos ayı ortasında hasat edilir. 
  • Yediveren inciri: Temmuz ayı sonunda olgunlaşarak hasat edilmeye başlanır. 
  • Morgüz inciri: Ağustos ayı ortasında ve kasım ayı başında olgunlaşır. 

İncir mevsimi oldukça kısa gibi dursa da yıl boyunca incir tüketimini farklı şekillerde yapabiliyoruz. İnciri kurutarak kuru meyve olarak veya reçel yaparak farklı formlarda incir meyvesini yıl boyunca tüketebiliriz. 

İncir hangi mevsimde yetişir?
İncir hangi mevsimde yetişir? Hasat zamanı ne zaman?

İncir hasat zamanı, haziran – ekim ayları arasıdır. Haziran ayında sıcaklar başladığı andan itibaren eylül – ekim aylarının sonuna kadar incir olgunlaşıp hasat edilebilir. Hasat edildikten sonra tüketime bağlı olarak, bazı incir yetiştiricileri incirleri kurutmaya alır. Peki, incir nasıl kurutulur? Biraz da bundan bahsedelim..

Evde incir nasıl kurutulur?

İncir hangi mevsimde yetişir sorusuna cevap verdikten sonra incir kurutma işlemiyle ilgili birkaç önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istedik. İncirleri kurutmadan önce iyice yıkayarak tüm kiri temizlemeliyiz. Onlara zarar vermemek için bu işlemi dikkatlice yapmak önemlidir. Çünkü bazı incirler çok yumuşak kıvamda olabilir. 

İncir ağacından alınan ilk mahsuller, incir kurutma için pek uygun değildir. Çünkü, ilk çıkan incirler genellikle daha iri ve daha sulu olurlar. Bunu göz önünde bulundurursak, ilk çıkan incir kurutmaya pek uygun değildir. Eylül ve ekim ayı civarında olgunlaşan incirler, daha az sulu ve daha küçük olduklarından incir kurutma için idealdir. 

İncir hangi mevsimde yetişir?
Evde incir nasıl kurutulur?

İncirleri kurutmak için elbette en doğal şekliyle güneşten faydalanmalıyız. Ancak güneşte incir kuruturken dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Güneşte incir kurutmanın en basit ve pratik yolu, incirleri birbirinden ayrılmış bir şekilde bir ağ veya sepet tarzı delikli bir obje üzerinde sermektir. Dışarıda, örneğin bir bahçede, incir kurutacaksanız böceklerden uzak tutmak için bir cibinlik kullanabilirsiniz. 

İncirin ısıya ek olarak iyi havalandırılan bir mekanda olması gerekir. Sabit bir sıcaklığa sahiplerse, kurutma işlemi 1 – 3 gün sürer ve beklendiğiniz sonuçlar hızlı bir şekilde ulaşır. İncirler çok kuruduktan sonra, yıl boyunca düzgün bir şekilde korunmalarını sağlamak için onlara biraz daha ısı vermek önemlidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu büyük bir tencerede su kaynatmaktır. Su kaynamaya başlayınca önceden dağıttığınız incirleri yaklaşık 20 saniye boyunca sıcak su içinde gezdirin. Ardından incirleri bir bez veya emici kağıt üzerine yayın ve içinde kalan suyu yok etmek için biraz güneşte bırakın. Bitirdikten sonra kuru incirlerinizi kış boyunca saklamaya hazır hale getirebilirsiniz. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol