Domates sulama rehberi: Tüm merak edilenler

Domates sulama rehberi: Tüm merak edilenler

Domates sulama hakkında akıllara gelen pek çok soruya cevap verdiğimiz bir içerik ile karşınızdayız! Domates ne kadar sulanır, bahçede domates sulama nasıl yapılır benzeri sorular ışığında domates sulama ile ilgili detayları sizler için tüm ayrıntılarıyla yanıtladık…

Domates sulama, domates yetiştiriciliği yapan kişilerin merak ettiği bir konudur. Bitkinin büyüyüp olgunlaşıp domates üretebilmesi için belli bir miktarda suya ihtiyacı vardır. Tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi domates bitkisinin de kendine has bir sulama koşulu vardır. Domates nasıl sulanır, ne kadar sulanır bir bakalım… Saksıda veya bahçede organik yazlık domates yetiştirenler için harika bir domates sulama rehberi hazırladık. 

Domatesin su ihtiyacı

Genel olarak domates bitkileri haftada yaklaşık 2,5 cm3 yani 0.002 litre yağmura ihtiyaç duyar, ancak sürekli bir su ihtiyacından bahsetmek zordur. Örneğin, belirtilen rakam sadece ortalama bir miktardır, bu nedenle yaz mevsiminde çok sıcaklarda yeterli olmayabilir. Domates bitkileri saksıda yetiştirildiğinde, toprak temelde kumlu olduğunda ve hava kuru olduğunda su ihtiyacı artar. Aksine toprak killi ve durgunluğa meyilli ise, hava nemliyse ve bitkiler belirli bir büyüme gösteriyorsa domatesin su ihtiyacı düşebilir.

Domates sulama rehberi: Tüm merak edilenler
Domatesin su ihtiyacı

Sonuç olarak, domates ne kadar suya ihtiyaç duyar diye sorduğumuzda su miktarından kesinlikle ve net olarak söz etmek mümkün değil. Şüphesiz domatesler su ihtiyacı yüksek olan bitkilerdir ancak sulamada birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Bu faktörlerin en önemlilerine aşağıda değineceğiz. 

Domates ne kadar sulanır?

Domates ne kadar sulanır sorusuna net bir cevap veremediğimizi söylemiştik. Çünkü, burada bazı faktörlere dayanan değişiklikler söz konusu olacaktır. Tahmin edeceğiniz üzere, domates sulamasında en önemli unsurlar şunlardır:

  • Arazinin değerlendirilmesi,
  • Bahçenin konumu,
  • Tohum ekimi veya nakil yapmak.

Arazinin değerlendirilmesi

Domatesin ne kadar su verileceğini belirlerken göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör, üzerinde yetiştirdiğimiz tarım arazisinin türüdür. Bu değerlendirme aslında bahçemizdeki her bitki için geçerlidir. Aslında bir kısmını bitkilere bırakmak için çok suya ihtiyaç duyan kurak topraklar vardır. Bunun tersine, iyi drene olamayan kompakt topraklar vardır. Şunu bilmelisiniz ki, kumlu bir toprak, killi bir topraktan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Sebze bahçesi için ideal olan, kil ve kumun ortası gevşek ve derin bir toprakta yetiştirmektir. Bu nedenle, ne tür bir toprak ektiğinize göre sulama değişkenlik gösterecektir.

Domates sulama rehberi: Tüm merak edilenler
Arazinin değerlendirilmesi

Toprağı ampirik olarak analiz etmek için sadece yüzey katmanına odaklanmazsınız. Yaz aylarında hemen hemen tüm topraklar kuru görünür. Kuru görünümlü olması sizi aldatmasın. Bunun için, toprakta küçük bir delik açın ve aşağıdaki zeminin yalnızca yüzeyde kuru ve daha derinde nemli olup olmadığına bakıp görebilirsiniz. Bir fikir edinmek için yalnızca ilk 20 – 30 cm derinliği analiz etmeniz yeterli olacaktır. Sebzelerin kökleri aslında suyu derinlemesine alır, toprağın ıslanmasına gerek yoktur. Aksine toprağın aşırı sulanması zararlı olabilir.

Sebze bahçesinin konumu

Sebze bahçesinde domateslerin doğru sulanmasını anlamak için bir başka belirleyici faktör de yeridir. Bir yamaçta güneşe aşırı fazla maruz kalan ve çok az su tutan bahçeler var. Bir de vadinin dibinde daha nemli ve ıslak topraklar var. Bu yüzden su ihtiyacı açıkça farklı olacaktır. Örneğin, bir nehir veya küçük bir dere yakınındaysanız, uzun süredir yağmur yağmasa bile toprağın derin yerinin nemli olduğundan emin olabilirsiniz.

Doğal olarak nemli olan yerlerde bulunan topraklar çok az suya ihtiyaç duyar. Aslında fazlalık, örneğin domates yanıklığı gibi hastalıkların yayılmasına ve hasara neden olabilir. Açıkçası, domates yetiştiriciliğinin bir serada yapılıp yapılmadığına da dikkate almak gerekiyor. Aslında seralarda sulama, açık alana göre tamamen farklı bir yaklaşıma sahiptir. Daha bilimseldir ama açık arazinin sunduğu doğal yağıştan yararlanamıyor.

Domates fidesi mi tohum mu?

Domates sulama uygulaması domatesi nasıl ektiğimize göre de değişmektedir. Bitkilerin su ihtiyacı açısından fark yaratabilecek bir diğer faktör de bir fideden mi yoksa doğrudan tohumdan mı başlamaya karar verdiğimizdir. Bu aslında bahçemizdeki tüm bitkiler için geçerli bir durumdur. Tohumdan başlayıp daha sonra doğrudan ekimle ekilenler, özellikle döngü başlangıcında daha az suya ihtiyaç duyarlar. Daha önce de belirtildiği gibi, aslında önceden oluşturulmuş bir fide, nakil ve ilk köklenme aşamasını geçmelidir. Tohumdan doğan bitki ise doğrudan kök sistemini derinlemesine geliştirir.

Domates sulama: Domates ne zaman sulanmamalı ve kaçınılması gerekenler

Domates bitkilerinizi aşırı sulamak ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle önce iyi sulama için bazı temel kuralları öğrenmek gerekir. Bu konuda size tüm faydalı bilgileri vererek domatesleri nasıl sulayacağınızı anlatacağız. Önce kaçınmamız gereken hatalarla başlayalım:

Domates sulama rehberi: Tüm merak edilenler
Domates sulama
  • Domatesleri çok sıcak saatlerde sulamayın.
  • Bitki yapraklarını sulamayın. Yapraklar ve domatesler ıslanmamalı, suyu doğrudan yere vermelisiniz.
  • Kısa bir süre için güçlü bir basınçlı sudan kaçının. Güçlü bir su akışı toprağın yapısına zarar verebilir, üstelik suyu bu şekilde vererek sadece yüzeyi ıslatmış olursunuz.
  • Domateslerin birer birer az miktarda su verilerek sulanması tercih edilir. Yapabiliyorsanız bir damla sulama sistemi kurun. Domates için en iyi sulama damlamadır. 
  • Domates yetiştiriciliğinin ilk aşamasında (bitkilerin dikilmesi), içine küçük kalibreli bir pompa yerleştirebileceğiniz sulama kanalları (oluklar) yapın. Suyu sulama kanalına yönlendirmek için pompayı yere koyabilirsiniz. Suyu çok düşük basınçta bırakın ve bu arada bahçede başka işler yapmak için uzaklaşın. Yavaş akan su, sulama kanalınız sayesinde her bitkiye yavaşça ulaşacak ve sulamayı gerçekleştirecektir.
  • Bu tavsiye her türlü yetiştiricilik için geçerlidir ama özellikle saksıda yetiştirilen domatesler için geçerlidir. Domates sularken asla bir gün çok su verip iki veya üç gün susuz bırakmayın. Domates sürekli sulanmalıdır, çünkü domates suyu sever!

Bitkiler domates oluşumu anına kadar abartmadan düzenli olarak sulanmalıdır. Domatesleri gördüğünüzde, toprağın ıslanmış değil taze olması gerektiğini her zaman hatırlayarak su miktarını artırmanız gerekecektir. İyi domates elde etmek için düzenli sulama şarttır. Domateslerin derisi çatlarsa, bunun nedeni süreksiz nem veya bitkinin erken mevsim soğuğuna maruz kalması olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol