Biber yetiştiriciliğinde sulama: Biber kaç günde bir sulanır?
Biber yetiştiriciliğinde sulama ile ilgili konuya değindik. Biber kaç günde bir sulanır ya da biber suyu sever mi sorularına cevap bulabileceğiniz bir içerik ile karşınızdayız. İşte detaylar…
Biber yetiştiriciliği
Biber, yüzde 90’ı sudan oluşan düşük kalorili bir sebze olarak kabul edilir. C vitamini varlığı nedeniyle oldukça antioksidandır ve kapsaisin gibi alkaloitler tarafından sabitlenen tatlılık ve acılık açısından büyük bir çeşitlilik sunar. Sofralarımıza eşlik eden biber, ülkemizde yetiştiriciliği bakımından oldukça fazladır.
Biberin büyüme ve gelişmesinde rol oynayan pek çok faktör vardır. İklim, toprak, sulama ve gübreleme gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Bizim dikkat çekeceğimiz nokta, biberin sulama yönetimi olacak. Sulama suyunun kalitesi, tuzluluk oranı vs. pek çok faktör biberin büyüme ve gelişiminde önemli rol oynar.
Biber yetiştiriciliğinde, ilk ay kritik bir dönemdir. Bu dönem, bitkinin oluştuğu ve daha sonra hasada dönüşecek olan çiçeklenmenin geliştiği dönemdir. Bu aşamada, alt gübreleme önerilir.
Biber potasyum ve magnezyum elementleri açısından çok talepkardır. Potasyum ve magnezyum, yetişkin biber bitkisinde bile iyi bir gelişme sağlar. Bu elementler, sertliği ve meyvenin rengini iyileştirir. Potasyum, mahsulün gelişmesi, çiçeklenmeden itibaren artması ve daha sonra olgunlaşma döneminde sabit bir seviyede tutulması ile sağlanmalıdır. Aynı şekilde magnezyum da olgunlaşmanın bu aşamasında gerekli bir ihtiyaçtır. Biberde gübreleme için gerekli besin ihtiyacı tespit edilmelidir. Toprak ve yaprak analizinde sonra, sulama suyu ile ihtiyaç duyulan besin emilimi gerçekleştirilmelidir.
İlginizi çekebilir: Tarım Kredi gübre fiyatları ne kadar?
Biber kaç günde bir sulanır?
Biber sulama ile ilgili olarak, bitkilerin kök salması için dikim sırasında bolca sulanmalıdır. Dikim sulamasından birkaç gün sonra tekrar su verilmelidir. Daha sonra, ilk çiçek açana kadar toprağı minimum nem seviyelerinde tutarak sulama azaltılmalıdır. Biber suyu sever mi sorusuna vereceğimiz yanıt burada hayır olacaktır. Çünkü maksimum nemlenme kök boğulmasına neden olabilmektedir. Aşırı sulanmadan kaçınılmalıdır,, ancak herhangi bir zamanda mahsulün susuz kalmaması da önemlidir. Aşırı sulanma, çiçeklerin düşmesine veya taze biberlerin oluşmamasına neden olabilir. Sonuç olarak, biber suyu sever mi diye sorulduğunda aşırı suyu sevmez denilebilir.
Biber sulama sıklığı, toprağın pH oranı bağlantılıdır. Biber sulama sıklığı ile ilgili bir düzen oluşturmak isteyen yetiştiricilere, toprağın pH’ının kontrol edilmesi tavsiye edilir. Toprağın pH’ı doğru ise bitki besinleri daha kolay emecek ve hasat verimli olacaktır. Toprağın pH’ı çok yüksek veya çok düşükse biber verimliliği etkilenebilir ve hasat dönemi mahsul düşebilir.
Biber kaç günde bir sulanır? Biber sulaması, sık sık yapılmalıdır. Ancak bu sulama minimum seviyede olmalıdır. Toprak her zaman dokunulduğunda nemli kalmalıdır. Biber uzu süre boyunca güneşe maruz kalacağı için bu çok önemlidir. Biber sulama sıklığı, her 1 -2 günde bir olmalıdır.
Biber çok su sevmez, çünkü fazla suya karşı hassastır. Yağış dönemi biber sulaması yapılması tavsiye edilmez. Sürekli yağışlar, aşırı sulama ve yetersiz drenaj nedeniyle arazinin su basması, kök boğulmasına neden olacaktır. Bu durum hızlı bir şekilde geçmezse bitkinin sona ermesine neden olabilecek genel bir bitki çürümesine vesile olacaktır.
Ağır topraklarda, örneğin killi topraklarda, biber sulama sıklığı az olmalıdır. Yetiştirici bu konuda dikkatli olmalıdır. Killi topraklar, su basmasına çok eğilimlidirler. Toprağa kum eklemek, bu tür arazilerin yapısını büyük ölçüde iyileştirebilir ve fazla yağmur suyunun veya sulamanın drenajını kolaylaştırabilir.
Biber yetiştiriciliğinde, en yaygın kullanılan sulama sistemi damla sulamadır. Birçok yetiştirici saatte 12 – 20 mm çapında ve 2 – 8 litre sulama yapabilen damlama hattı kullanır. Unutmayın, biber 1 – 2 günde bir sulanır. Ancak, sulama minimum seviyede olmalıdır. Su taşkınlığına neden olmamak en önemli etkendir.
Saksıda biber kaç günde bir sulanır?
Biberleri saksıda yetiştirmek, özellikle soğuk kış aylarında, toprakta normal ekimden çok daha erken hasadın tadını çıkarmamıza sebep olur. Bahçesi olmayanlar için bir uğraş olarak saksıda biber yetiştirmek için iyi bir nedendir. Yemeklerimizde veya salatalarımızda tadını çıkarmak için taze ve çıtır biberler hemen elinizin altında olacaktır.
Saksıda biber kaç günde bir sulanır diye sorabilirsiniz. Sulama sık olmalı, biberin belirli bir derecede sabit nemli toprağa sahip olması gerekir. Mantar hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemek için biberi aşırı ıslatmaktan kaçınma gerekir. Ekim/dikim sonrası bolca su verilmelidir. Ardından, 2 günde bir biber sulanmalıdır.