Ahududu yetiştiriciliği: Nasıl ve ne zaman yapılır?
Ahududu yetiştiriciliği kapsamında gübreleme, sulama, budama ve daha pek çoğuna değineceğimiz içeriğe hoş geldiniz… Ahududu veya Latince adıyla Rubus idaeus oldukça lezzetli ve renkleri nedeniyle estetik açıdan harika bir meyvedir. Çok sayıda yemekte kullanılabilir: reçeller, meyve salataları, turtalar, pastalar ve dondurmalar. Üstelik kendine has lezzetini kaybetmeden dondurup istediğimiz zaman tüketilebilen bir meyvedir.
Ahududu, az yer kaplama avantajına sahip olduğu için verimli bir bitkidir. İhtiyaç duyduğu tek şey sudur, bu da özellikle sıcak iklimlerde yetiştirilmesinin tavsiye edilmediği anlamına gelir. Ahududu meyvesi havadar yerleri tercih eder ve kısmi gölgeyi belli bir kolaylıkla tolere eder, ancak kuvvetli rüzgarlara karşı hassastır.
Ülkemizde ahududu yetiştiriciliği çoğunlukla Ege Bölgesi kıyılarında ve Kuzey Anadolu’da yapılmaktadır. Ahududu güneşi sever mi? Evet, ahududu güneşi sever. Ancak, tam bir ılıman iklim bitkisi olmasına rağmen -20 derece soğuğa karşı da dayanıklıdır. Bu nedenle, soğuk iklim bitkisi olarak da geçmektedir.
Ahududu yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Ahududu yetiştiriciliği nasıl yapılır? Toprak, gübreleme, sulama ve budama hakkında tüm her şey…
Ahududu bitkisi nasıl yetiştirilir?
Ahududu bitkisi yetiştirmek için gerekli toprak, besin açısından zengin ve verimli olmalıdır. Böyle bir toprakta ahududu yetiştiriciliği yapılsa bile, bu bitkinin her türlü sorunsuz büyüme göstermesi için gübre gerekir. Ahududu ekimine en iyi şekilde hazırlamak için kompost veya gübre ekleyerek toprağı hafifçe kazmak önerilir.
Ahududuların çalılık şeklinde büyüdüğü ve köklerinin çok sayıda tomurcuk ürettiği bilinmelidir. Orijinal bitkiye yakın olması gerekmeyen yeni dallara hayat verebilirler. Bu, bitki için dikim alanları oluşturulurken dikkate alınması gereken bir husustur. Fideler derine yerleştirilmemelidir. Bu sayede, yeni tomurcuklar diğerlerine göre kolaylıkla yüzeye ulaşabilecektir. Peki, ahududu yetiştirirken hangi gübreyi kullanacağız?
Ahududu hangi gübreyi sever?
Ahududuların üretkenliğini sağlamak için gübreleme şarttır. Ayrıca bu uygulama, bitki ve meyvenin gelişiminin tüm aşamalarını daha iyi kontrol etmeyi mümkün kılaer. Ahududuların organik madde yönünden zenginleştirmek için toprağı işleme aşamasında yapılacak temel gübrelemeye ek olarak, bir bakım gübrelemesine de ihtiyaçları vardır. Bu, bitki büyümesinin tüm aşamalarına eşlik eder. Doğal veya mineral gübrelerle yapılabilir.
En etkili gübreleme şüphesiz organik olandır. Organik gübre sonbaharda bitkinin dibine gömülerek dağıtılmalıdır. Ahududu yetiştiriciliğinde en uygun organik gübreler arasında inek gübresi, kümes hayvanı gübresi ve kıyılmış saman bulunur. Büyük ölçekli organik gübreleme yetiştiriciler için çok maliyetlidir çünkü, iyi bir verim için dekara yüz kental gübre dağıtmak gerekir. Bunun yerine kimyasal gübreleme daha basittir. Ahududu için amonyum sülfat, kalsiyum nitrat veya üre kullanılır. Bu durumda uygulanacak dozlar, organik gübreden çok daha düşüktür, hektar başına dört kentaldan fazla olamaz. Sonbaharda emicilerin büyümesini engellememek için azotlu kimyasal gübreleme ilkbaharda yapılmalıdır. Peki, ahududu budama nasıl yapılır?
Ahududu ne zaman ve nasıl budanır?
Ahududu bitkilerini budamak çok basittir ve esas olarak meyve vermiş dalların çıkarılmasını, zayıf emicilerin ve verimsiz dalların ortadan kaldırılmasını ve meyve vermiş dalların kısaltılmasını içerir. Aynı zamanda kuru, hasarlı veya hastalıklı kısımlar da çıkarılmalıdır.
Uygulama yapılan dalların soğuktan ve dondan zarar görmemesi için kesimler kış sonu ve ilkbahar başında yapılmalıdır. Çıkarılacak kısımlar ahududu çeşidine göre değişmektedir. Aslında kırmızı ahudududa meyve veren dallar aynı yılın, siyah ve mor ahudududa ise meyve veren dallar bir önceki yılınkilerdir. Bu nedenle, meyve veren dalları kısaltmadan önce kırmızı ahudududa aynı yıla ait olanları belirlemek gerekir.
Ahududu malçlama ister mi?
Ahududu yetiştirmek malçlama müdahalesini gerektirir. Bu uygulama, nem birikimini, don ve yabani ot saldırılarını önlemek için zemini saman veya diğer organik malzemelerle örtmeyi içerir. Ayrıca malçlama ile toprak, meyve üretimine fayda sağlayacak organik maddelerce zenginleştirilir.
Bununla birlikte, malçlama, bakteriler tarafından organik maddeyi ayrıştırmak için kullanılan stoklar olan topraktaki nitrojen stoklarının tükenmesine neden olur. Azot noksanlığı problemlerini önlemek için ahududulara dağıtılacak azot dozunun biraz artırılması tavsiye edilir. Tavsiye edilen doz, her bir hektar ekili alan için yaklaşık elli kilo daha fazladır.
Ahududu nasıl sulanır?
Ahududu nasıl sulanır sorusu da ahududu yetiştiriciliği kapsamında ele alınır. İyi bir ahududu yetiştiriciliği düzenli ve sürekli sulama gerektirir. Doğru miktarda su aslında verimli meyve üretimi ve bitkiye iyi bir canlılık verir. İlk yıl yaz aylarında kuru ve kurak geçmesi durumunda bol su vermeniz gerekir. İlerleyen yıllarda yazın sıcak ve kurak olması ve toprağın fazla kuruması durumunda daima bol sulama yapılmalıdır. Haziran ve ağustos ayları arasında yetiştirilen çeşitlere, iklime ve ekim alanına bağlı olarak ortalama 17 ila 50 cm su dağıtılmalıdır. Ahududuları sulamak için en iyi sistemler yağmurlama ve damlamadır. Su, kanopinin hem üstüne hem de altına uygulanabilir. İkinci yöntem, günün en sıcak saatlerinde bile sulamanızı sağlar.
Ahududu ne zaman ekilir?
Zamanlama açısından bakıldığında ilkbaharın sonlarında fidan dikimi sorun yaratmasa da ahududu sonbahar aylarının sonunda dikilmelidir. Fideler birbirinden yaklaşık yarım metre mesafeye yerleştirilmelidir, bu, iki veya daha fazla sıra seçmeye karar verirsek bir metre olur. Ayrıca, saksıda ahududu ekimi de yapılabilir. Balkonda basit bir saksıda da yetiştirilebilir ve size mahsuller verir. Meyvelerin sadece genç dallarda doğduğuna dikkat edilmelidir, bu da sonbaharda zaten meyve vermiş olan dalların tabandan kesilmesi gerektiği anlamına gelir. Ancak yaz sonunda genç dalları inceltme zamanı gelir, sadece en güçlü dalların bırakılması gerekir. Budanan dallarla yeni bitkilere hayat vermek mümkün olacaktı.
Söylendiği gibi, ahududu yetiştiriciliği için vazgeçilmez bir unsur, bol ve düzenli olarak sağlanması gereken sudur. Bitkiye ilkbaharda kompost veya olgun gübre ile yardım edilebilir. Öte yandan, yıl boyunca, besinlerin nüfuz etmesini kolaylaştıran ve aynı zamanda nemi koruyan malçlama tavsiye edilir.
Ahududu hasadı nasıl yapılır?
Ahududu yetiştiriciliğinde bilmeniz gereken en önemli şey ahududunun fizisel yapısıdır. Ahududu, üzeysel bir kök sistemine sahip bir bitkidir. Kısacası, zorunlu desteğin ötesinde, özellikle bitki açık tarlada bulunuyorsa, kuşlara dikkat edilmelidir. Önceden koruyucu bir ağ hazırlamak iyi olacaktır. Seçilecek çeşitler söz konusu olduğunda, yavaş yavaş meyve veren remontant ahududu ile haziran ayından itibaren yaklaşık dört hafta boyunca meyve veren remontant ahududu arasında ayrım yapmak gerekir.
Remontant ahududu ilk meyvelerini haziran ayındaa verir, ağustos ayında durup tekrar başlar ve ekim ayında üretimi kesin olarak sonlandırır. Öte yandan, ilk donlar görünene kadar meyve veren çeşitleri de vardır, bu da onları özellikle ılıman iklime sahip bölgeler için uygun kılar.